آب یک سرمایه ملی است که جایگزینی برای آن در حال حاضر وجود ندارد لذا دارای اهمیت بسیار زیاد در ادامه حیات بشر می باشد.
تصفیه آب برای بشر دارای سابقه بسیار طولانی و قدیمی است. مورخین بر این عقیده اند که تاریخ تصفیه آب به حدود دو هزار سال پیش از میلاد مسیح می رسد.
برای مصارف آشامیدنی و مصارف صنعتی اصولا آب طبیعی احتیاج به تصفیه دارد. معمولا تصفیه آب برای مصارف آشامیدنی (شهری) آسان تر و ارزان تر از تصفیه آب برای مصارف صنعتی است.
بطور کلی از دو منبع زیر می توان آب مورد نیاز بهداشتی و صنعتی را تامین کرد:
- آب های زیرزمینی (چشمه یا چاه) که از اعماق زمین استخراج می شوند.
- آب های سطحی که مستقیما از رودخانه ها، دریاچه های پشت سد ها و یا دریاها به دست می آیند.
شناخت کیفیت آب به لحاظ فیزیکی، شیمیایی و میکروبی یکی از فاکتورهای اصلی سلامت است. به طور طبیعی املاح متعددی در آب وجود دارند ولی علاوه بر این املاح بعضی مواد شیمیایی در خلال فرآیند تصفیه به آب اضافه می گردند از این رو در پایان پروسه تصفیه و یا به طور کل قبل از مصرف باید آب از نظر کیفی و متناسب با شرایط مصرف کنترل شود.
نگرانی های اساسی در مورد آب آشامیدنی:
- وجود باکتری های بیماری زا (پاتوژن ها) در آب
- کمبود یا زیادی غلظت بعضی یون ها
- ذرات معلق در آب
- بو و مزه