تصفیه فاضلاب های بهداشتی و صنعتی
در هر اجتماع به خصوص جوامع انسانی مواد زائد اعم از جامد، مایع و همچنین آلاینده هایی که هوا را آلوده می کنند تولید می شود. مایع دور ریختنی یا فاض لاب همان پسابی است که به طرق مختلف در جوامع انسانی به مصرف رسیده و دفع شده است.
از دیدگاه منابع تولید فاضلاب، می توان فاضلاب را به عنوان ترکیبی از مایعات یا آب حامل فضولات دفع شده از محل زندگی انسان ها، موسسات و مراکز صنعتی، تجاری و یا خدماتی همراه با آب های زیر زمینی، آب های سطحی و سیلاب دانست.
زمانی که آب های تصفیه نشده، انباشته گردند، تجزیه مواد آلی موجود در آن ها منجر به شرایط نامطلوب از جمله تولید گازهای متعفن و بسیار بد بو می شود. علاوه بر این، آب های تصفیه نشده حامل میکروارگانیسم های بیماری زا بوده و همچنین حاوی مواد مغذی هستند که می توانند رشد گیاهان را شدت داده و در عین حال ممکن است حاوی ترکیبات سمی یا سرطان زا باشند.
از نظر زیست محیطی علاوه بر اینکه آب تبدیل شده به فاضلاب به خودی خود غیرقابل استفاده شده است، خود نیز باعث آلودگی منابع آب سطحی و زیرزمینی میشود و بنابراین آب به عنوان منبع حیاتی محدود با کمبود شدیدی که در جهان دارد در معرض تهدید بیشتر قرار می گیرد. با توجه به مخاطرات بهداشتی و ملاحظات اقتصادی، توجه به نحوه و میزان تولید، جمع آوری و بهسازی فاضلاب امری ضروری و اجتناب ناپذیر خواهد بود ؛ لذا بنا به تعریف، پرداختن به امر کم خطر نمودن فاضلاب و یا انجام اقداماتی در جهت اخذ جواز تخلیه آن در محیط یا استفاده مجدد از فاضلاب، تصفیه نامیده میشود.
با توجه به مطالب و توضیحات فوق، امر جداسازی مواد مضر از فاضلاب در منشا اصلی، تصفیه آن، مصرف مجدد و یا نهایتا برگرداندن آن به محیط امری ضروری است تا از این طریق بهداشت عمومی و محیط زیست را حفاظت نمود.به این منظور می بایست کسانی که در این زمینه فعالیت دارند از دانش و اطلاعات کافی در موارد زیر برخوردار باشند:
- شناسایی اجزا و عوامل موجود در فاضلاب
- شناسایی و تحلیل اثرات این عوامل روی محیط زیست پس از ورود آن به محیط
- آشنایی با روش های مختلف تصفیه که برای حذف یا تغییر مواد موجود در فاضلاب به کار می روند.
- شیوه های بکار گیری بهینه یا دفع مواد جامد به وجود آمده و بدون ضرر در سیستم های تصفیه