طراحی و اجرای تاسیسات موتورخانه

در این بخش از خدمات قابل ارائه این شرکت ، ابتدا به تعریف چند پارامتر می پردازیم تا ضمن آشنایی اولیه ، اهمیت موضوع برای کارفرمایان و سرمایه گذاران پروژه های مختلف مشخص گردیده تا در انتخاب طراح و مجری تاسیسات پروژه کمک شده باشد .

آنچه حائز اهمیت است آن است که همواره از موتورخانه به عنوان قلب یک پروژه یاد می شود . زیرا بهره برداری و استفاده شایسته از امکانات یک پروژه اعم از ساختمان های مسکونی ، اداری ، تجاری ، ورزشی ، خدماتی و … مشروط به طراحی صحیح و متناسب تاسیسات و همچنین اجرای بدون عیب آن می باشد .

چه بسا شمار قابل توجهی از پروژه ها علیرغم ابنیه و معماری خوب و زیبا ، به دلیل وجود ایرادات مختلف ، مخصوصا در تاسیسات ، بهره برداری نگردیده و یا با اشکالات فراوان مورد استفاده قرار می گیرند .

این موضوع مخصوصا در زمینه سیستم های گرمایشی ، سرمایشی و همچنین تاسیسات تصفیه خانه های مجموعه های ورزشی اهمیت بیشتری پیدا می کند .

لذا بروز اشتباه یا خطا در محاسبات ، طراحی و یا اجرای تاسیسات علاوه بر ضرر و زیان های مالی حین اجرا منجر به عدم اخذ کارایی و راندمان مناسب از پروژه شده و باعث خسارت و صرف هزینه های مضاعف خواهد شد .

موتورخانه چیست ؟

به طور کلی موتورخانه به فضایی در یک ساختمان می گویند که در آن تجهیزات مکانیکی و الکتریکی که به منظور گرمایش ، سرمایش ، کنترل کارکرد لوازم و پارامترها ، آتش نشانی ، آبرسانی و یا کـلیه تاسیسات مرتبط که برای ارائه خدمات به امکانات و نیاز های موجود در ساختمان لازم است ، قرار گرفته و بهره برداری می گردند .

بنابر این توضیح و با توجه به سطح زیربنای ساختمان ، کاربری آن ، امکانات مختلف در پروژه و تاسیسات مورد نیاز و … ابعاد موتورخانه ها و موقعیت استقرار آن ها نیز متفاوت می گردد .

تصفیه خانه چیست ؟

تصفیه خانه نیز ( که می تواند جزوی از موتورخانه بوده یا به صورت مجزا از آن باشد) به مکانی اطلاق می گردد که در آن تجهیزات تصفیه متناسب با نیاز پروژه اعم از تصفیه آب بهداشتی ، تصفیه آب سایر امکانات مانند استخر و جکوزی و یا حتی در برخی پروژه ها تصفیه خانه فاضلاب ، تعبیه و مورد بهره برداری قرار می گیرد . در هر صورت با توجه به ارتباط این دو بخش باید تمام نکات طراحی و بهره برداری و جزئیات ارتباطی تصفیه خانه با موتورخانه به طور کامل لحاظ گردیده و اجرا شود .

وظایف طراح تاسیسات چیست ؟

در ابتدا باید این نکته را به یاد داشته باشیم که هنر یک مهندس درست اندیشیدن است. لذا کپی کردن و تکرار پروژه های قبل برای پروژه های بعدی و حتی مشابه صحیح نیست زیرا هر پروژه شرایط مختص به خود را داشته و باید طراح ، شرایط هر پروژه را به طور کامل بررسی و آنالیز نموده و گزارشات را تهیه نماید . در این رابطه باید متناسب با وضعیت پروژه از طراح و مشاوری کمک گرفت که اطلاعات لازم و به روز و تجربه و توانایی کافی را در زمینه طراحی و نظارت بر اجرای تاسیسات پروژه را داشته باشد .

از جمله مزایای ارائه طرح تاسیساتی در پروژه آن است که کارفرما بسته به نوع پروژه و نظارتی که دارد می تواند بودجه خود را مدیریت کرده و یا محدوده انتخاب سیستم و خرید تجهیزات را مشخص می نماید . در این مرحله سعی می شود مشکلات اجرایی و بهره برداری مرتفع گردیده و طراح به کارفرما توضیحات لازم در خصوص سیستم های تاسیساتی را ارائه می نماید.

بنابراین مشاور و طراح بر اساس نقشه های معماری می تواند جانمایی و محدوده موتورخانه و یا تصفیه خانه ، داکت ها و مسیرهای لوله کشی و میزان فضاهای مورد نیاز مرتبط را تعیین و درخواست نماید .

از جمله موارد مهم در حیطه وظایف طراح تاسیسات تعیین مکان مناسب برای اجرای موتورخانه می باشد . موقعیت جانمایی موتورخانه ها معمولا : زیرزمین ساختمان ، بین طبقات ، روی بام یا حتی خارج از ساختمان می باشد که با توجه به مزایا و محدودیت های هر کدام ، طراح با اشراف کامل باید موقعیت مناسب را انتخاب نماید .

از دیگر وظائف طراح ، انتخاب سیستم ها و تجهیزات متناسب با پروژه بوده که باید با تسلط به نیازهای پروژه و امکانات در اختیار گذاشته شده و پیش بینی های آتی این مهم را به سرانجام رساند . .سایر مراحل اعم ازتهیه نقشه ها ، فلودیاگرام ها ، جداول مشخصات تجهیزات و … نیز در این محدوده وظائف قرار می گیرد.

وظایف پیمانکار تاسیساتی چیست ؟

پس از ارائه فاز یک و متعاقبا فاز دو طرح و انتخاب پیمانکار مناسب که معیارهای متعددی از جمله : اطلاعات ، تبحر و تجربه کافی در اجرای تاسیسات ، در اختیار داشتن عوامل اجرایی و ابزارآلات متناسب و … خواهد داشت ، باید حتما جلسه های توجیهی و هماهنگی با کارفرما ، مشاور و عوامل نظارتی پروژه برگزار ، آن گاه نسبت به ارائه چارت سازمانی ، معرفی پرسنل تحت امر خود ، جدول زمان بندی و تجهیز کارگاه اقدام نماید .

اجرای صحیح کار مطابق نقطه نظرات مشاور و نقشه های تاسیساتی و استانداردهای رایج در هر زمینه و دقت در نصب تجهیزات و لوله کشی ها با در نظر داشتن مسائل بهره برداری از جمله وظایف پیمانکار تلقی می شود.